Bulharsko
Užívateľ: neprihlásený    Prihlásiť   Zaregistrovať sa
Dnes je Pondelok 18.12.2017 Bratislava Sofia Meniny má Slávka, Sláva. Poslať pohľadnicu

Kuchyňa

Bulharská kuchyňa je chutná, korenistá a skutočne rôznorodá. Často sa jedáva mäso, zemiaky i syr. Určite si pochutnáte na množstve skvelého ovocia a zeleniny, šťavnatom grilovanom alebo pečenom mäsku s rôznymi omáčkami alebo známom bulharskom jogurte.

Medzi miestne špeciality patria napríklad na ohni pečené jahňacie „rodopské čeverme“, špeciálne palacinky „trácke katmí“, rybacia polievka „dobroudjanska banica“, studená polievka z uhoriek a jogurt „tarator“, bravčové alebo teľacie mäso s cibuľou a hubami „kavarma“, pečivo plnené syrom či ovocím „banica“ alebo dusené mäso so zeleninou „kapama“. Určite nezabudnite ani na šopský šalát, vínovicu, musaku či kebab. Za ochutnanie stoja aj miestne syry a vína, skutočné gurmánske pochúťky.

Čo sa týka nápojov, domáci milujú veľmi sladkú kávu alebo bylinkový čaj, biele i červené vína alebo známu „rakiu“.

Typické bulharské raňajky sú zvyčajne ľahké, pozostávajú z kávy, chleba či pečiva so syrom a „bozy“, nápoja zo sladu. Najväčším jedlom dňa je obed s troma chodmi – polievkou, hlavným jedlom a dezertom. Večera zvykne byť ľahšia. Samozrejme stravovacie návyky v mestách sa odlišujú od tých na dedine, v mestách sa ľudia zvyknú stravovať viac v reštauráciách, pohostinstvách či fast food-och.

Nájdete tu širokú škálu stravovacích zariadení, od vynikajúcich luxusných reštaurácií, útulných pohostinstiev s domácimi špecialitami až po pizzérie, zariadenia typu fast food, cukrárne a kaviarne. Typickým bulharským stravovacím zariadením je tzv. „mehana“ s tradičným jedlom a ľudovou hudbou. Otváracia doba je zvyčajne od 11.00 do polnoci, mnohé však fungujú non-stop. Menu zvykne byť i v angličtine.


Úvodná stránka Mapa stránok Vytlačiť stránku Copyright © 2008 Soyamedia s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Ste 672975 návštevník od 1.1.2007.