Bulharsko
Užívateľ: neprihlásený    Prihlásiť   Zaregistrovať sa
Dnes je Pondelok 27.05.2019 Bratislava Sofia Meniny má Iveta. Poslať pohľadnicu

Kuchy?a

Bulharská kuchy?a je chutná, korenistá a skuto?ne rôznorodá. ?asto sa jedáva mäso, zemiaky i syr. Ur?ite si pochutnáte na množstve skvelého ovocia a zeleniny, š?avnatom grilovanom alebo pe?enom mäsku s rôznymi omá?kami alebo známom bulharskom jogurte.

Medzi miestne špeciality patria napríklad na ohni pe?ené jah?acie „rodopské ?everme“, špeciálne palacinky „trácke katmí“, rybacia polievka „dobroudjanska banica“, studená polievka z uhoriek a jogurt „tarator“, brav?ové alebo te?acie mäso s cibu?ou a hubami „kavarma“, pe?ivo plnené syrom ?i ovocím „banica“ alebo dusené mäso so zeleninou „kapama“. Ur?ite nezabudnite ani na šopský šalát, vínovicu, musaku ?i kebab. Za ochutnanie stoja aj miestne syry a vína, skuto?né gurmánske pochú?ky.

?o sa týka nápojov, domáci milujú ve?mi sladkú kávu alebo bylinkový ?aj, biele i ?ervené vína alebo známu „rakiu“.

Typické bulharské ra?ajky sú zvy?ajne ?ahké, pozostávajú z kávy, chleba ?i pe?iva so syrom a „bozy“, nápoja zo sladu. Najvä?ším jedlom d?a je obed s troma chodmi – polievkou, hlavným jedlom a dezertom. Ve?era zvykne by? ?ahšia. Samozrejme stravovacie návyky v mestách sa odlišujú od tých na dedine, v mestách sa ?udia zvyknú stravova? viac v reštauráciách, pohostinstvách ?i fast food-och.

Nájdete tu širokú škálu stravovacích zariadení, od vynikajúcich luxusných reštaurácií, útulných pohostinstiev s domácimi špecialitami až po pizzérie, zariadenia typu fast food, cukrárne a kaviarne. Typickým bulharským stravovacím zariadením je tzv. „mehana“ s tradi?ným jedlom a ?udovou hudbou. Otváracia doba je zvy?ajne od 11.00 do polnoci, mnohé však fungujú non-stop. Menu zvykne by? i v angli?tine.


Úvodná stránka Mapa stránok Vytlačiť stránku Copyright © 2008 Soyamedia s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Ste 779795 návštevník od 1.1.2007.