Bulharsko
Užívateľ: neprihlásený    Prihlásiť   Zaregistrovať sa
Dnes je Pondelok 18.12.2017 Bratislava Sofia Meniny má Slávka, Sláva. Poslať pohľadnicu

Vedeli ste, že...

Kríž v Rile
Jedinečný drevený kríž v Rile so 140 miniatúrnymi scénami z Biblie zobrazuje viac než 1.500 postavičiek, z ktorých najväčšia je menšia než zrnko ryže. Do lipového dreva ho špendlíkom 12 rokov vyrezával mních Rafail, až kým neoslepol.

Jogurt
Lactobacillus Bulgaricus je baktéria, ktorá sa nachádza len v Bulharsku, a dáva bulharskému jogurtu jedinečnú chuť a konzistenciu.

Jedinečný národný výrobok
Bulharské kyslé mlieko (kiselo mliako) je jedinečným národným výrobkom. Mimo Bulharska je známe ako „jogurt“. Bulharské kyslé mlieko sa údajne spájalo s chovom oviec, ktorý sa datuje až do obdobia Trákov. Pastieri využívali bohatú produkciu mlieka a vyrábali z neho rôzne výrobky. Hovorí sa, že najlepší výrobcovia jogurtu pochádzali z okolia Razgradu. Jogurt sa získava z plnotučného mlieka po lakto-acidickom kvasení v teplote 40-45°C. Podľa toho, aké mlieko sa použije, môže byť kyslé mlieko ovčie, kravské, byvolie, alebo miešané. Najviac tuku obsahuje byvolie – 7,5%, potom ovčie – 6,5% a kravské – 3,6%.


Úvodná stránka Mapa stránok Vytlačiť stránku Copyright © 2008 Soyamedia s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Ste 672948 návštevník od 1.1.2007.