Bulharsko
Užívateľ: neprihlásený    Prihlásiť   Zaregistrovať sa
Dnes je Utorok 19.03.2024 Bratislava Sofia Meniny má Jozef. Poslať pohľadnicu

Vedeli ste, že...

Kríž v Rile
Jedine?ný drevený kríž v Rile so 140 miniatúrnymi scénami z Biblie zobrazuje viac než 1.500 postavi?iek, z ktorých najvä?šia je menšia než zrnko ryže. Do lipového dreva ho špendlíkom 12 rokov vyrezával mních Rafail, až kým neoslepol.

Jogurt
Lactobacillus Bulgaricus je baktéria, ktorá sa nachádza len v Bulharsku, a dáva bulharskému jogurtu jedine?nú chu? a konzistenciu.

Jedine?ný národný výrobok
Bulharské kyslé mlieko (kiselo mliako) je jedine?ným národným výrobkom. Mimo Bulharska je známe ako „jogurt“. Bulharské kyslé mlieko sa údajne spájalo s chovom oviec, ktorý sa datuje až do obdobia Trákov. Pastieri využívali bohatú produkciu mlieka a vyrábali z neho rôzne výrobky. Hovorí sa, že najlepší výrobcovia jogurtu pochádzali z okolia Razgradu. Jogurt sa získava z plnotu?ného mlieka po lakto-acidickom kvasení v teplote 40-45°C. Pod?a toho, aké mlieko sa použije, môže by? kyslé mlieko ov?ie, kravské, byvolie, alebo miešané. Najviac tuku obsahuje byvolie – 7,5%, potom ov?ie – 6,5% a kravské – 3,6%.


Úvodná stránka Mapa stránok Vytlačiť stránku Copyright © 2008 Soyamedia s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Ste 043965 návštevník od 1.1.2007.